Vragen over de constructietechniek

Waarom een dubbele persing?
Hout werkt en blijft dat doen. Onze dubbele zijdelingse persing zet het hout onder druk maar geeft alle individuele planken toch nog de ‘vrijheid’ om te krimpen. Hierdoor beperken we de kiertjes tussen de planken tot een absoluut minimum. Zo bouwt er zich nooit één grote kracht op die barsten geeft aan het oppervlak.

Hoe zit het met passief bouwen?
De oorspronkelijke definitie van een passief huis, werd geformuleerd door het Duitse Passivhaus Instituut. Deze definitie is volgens ons nog altijd de beste. Ze hanteert drie criteria:
• de energiebehoefte voor verwarming
• risico op oververhitting
• de luchtdichtheid

Daarnaast zijn er nog een reeks randvoorwaarden. De belangrijkste voor de ruwbouw zijn de waarden voor de koudebruggen.

Er zijn dan ook verschillende technieken om een passief huis te bouwen. X-LAM scoort heel goed op de bovenstaande criteria en is dus een performant systeem om tot een passief huis te komen.

Het verschil met andere technieken

Waarom lijmt X-LAM de planken niet zijdelings aan elkaar zoals andere fabrikanten? Dit lost de kiervorming en de luchtdichtheid toch ook op?
Ja en neen.

Zijdelings lijmen is goedkoper en verbetert aanvankelijk de luchtdichtheid. Maar het is niet duurzaam. De planken kunnen niet individueel werken. Dat leidt tot grote werkende krachten aan het oppervlak van de panelen. Tijdens de krimp ontstaat er om de zoveel meter een barst … telkens op de zwakste plek. Niet mooi voor het oog én nefast voor de luchtdichtheid.

Erger nog: omdat deze scheuren vaak pas maanden na de oplevering ontstaan – wanneer de buiten- en binnenbekleding al geplaatst zijn – is de luchtdichtheid niet meer te garanderen én … bijna niet meer te herstellen.

Is er iets mis met houtskeletbouw?
Neen. Houtskeletbouw is een goed systeem. Maar een kruislaaghoutconstructie is beter.

Een houtskelet is niet intrinsiek luchtdicht. Gevolg: u moet de luchtdichtheid achteraf aanbrengen. Hierdoor kan ze sneller beschadigd raken.

Een schil in kruislaaghout is wél intrinsiek luchtdicht. En heeft nog andere voordelen ten opzichte van houtskeletbouw.
• De massieve structuur verbetert opmerkelijk de geluidsisolatie.
• Ze vergemakkelijkt de binnenafwerking en het ophangen van bvb schilderijen.
• Alle elektrische leidingen zijn keurig voorzien in de wanden.
• Het klinkt aangenamer in huis.
• De isolatie zit volledig aan de buitenkant. Zo vermijdt u alle koudebruggen.
• Het X-LAM bouwsysteem is veel sneller en gemakkelijker.
• Het geeft uw architect een grotere vrijheid.

Kan ik ook een zwembad bouwen met het X-LAM bouwsysteem?
Ja, tenminste wanneer u het gebouw bedoelt dat uw zwembad overdekt. X-LAM bouwt ook paardenstallen, garages, bijgebouwen of industriehallen in massief hout. Het is ook heel geschikt voor de verhoging van bestaande gebouwen.

Vragen over luchtdichtheid, isolatie en wanden

Waarom is luchtdichtheid zo belangrijk?
Luchtdichtheid betekent dat u de ongecontroleerde luchtstromen door de buitenschil tot een minimum beperkt. Niet dat de woning hermetisch afgesloten is. Een slechte luchtdichtheid is een ramp voor de bouwheer:
• Het doet het grootste deel van uw investering in isolatie teniet.
• Het verlucht niet, maar creëert condens.

Geen enkele andere bouwmethode is vanuit zichzelf luchtdicht: X-LAM wel. De andere methodes vereisen dan ook bijkomende maatregelen om de schil luchtdicht te krijgen. Vaak gaat dit gepaard met geknutsel op de werf. Zelfs als de luchtdichtheidstest geslaagd is, blijft de duurzaamheid twijfelachtig.

X-LAM-wanden ademen. Is dat noodzakelijk?
Het is niet noodzakelijk, maar wel een kwestie van comfort. Vergelijk het met kledij. Een katoenen hemd, wollen trui en goretex jas zijn ook comfortabeler dan een nylon hemd, polyester trui of plastieken jas.

Kunt u de wanden ook aan de binnenkant bekleden?
Ja. De wanden zijn zeer stabiel. U kunt ze bvb bekleden met Gyproc zonder risico op schuurvorming. Binnenkort kunnen we de X-LAM wanden zelfs met naadloze OSB-bekleding leveren – direct van de fabriek. Zo kunt u rechtstreeks betegelen of direct de grondlaag plaatsen voor uw verfwerken.

Ook hiermee zijn we uniek op de markt. Omdat Derix eerst elke toepassing grondig uittest, moet u hiervoor nog wel even geduld oefenen.

Waar zitten de elektrische leidingen?
Keurig verborgen in de wanden. De kanalen worden op voorhand in de fabriek ingeboord.

Vragen over het bedrijf, betalingen, …

Bouwt X-LAM sleutel op de deur?
Nee. Wij plaatsen de fundering, de verfijnde ruwbouw inclusief het daksysteem en de ramen. Of we leveren de volledige bouwkit met assistentie.

X-LAM is gehecht aan de onafhankelijkheid van de architect. De architect maakt de plannen en controleert de uitvoering: wij leveren en bouwen.

Kan ik de constructie van mijn ruwbouw volgen?
Ja. U bent altijd welkom om de fabriek te bezoeken en de constructie van uw ruwbouw met eigen ogen te bekijken en te controleren. Wij eisen geen blind vertrouwen van u.

Moet ik een architect nemen die ervaring heeft met het kruislaaghoutsysteem?
Neen, dat is absoluut niet noodzakelijk. U kiest de architect bij wie u zich goed voelt. Indien nodig leveren wij alle informatie en zorgen we voor een opleiding.

Bouwen jullie ook in het buitenland?
Ja, in heel Europa en zelfs daarbuiten. Op een week plaatsen wij de ruwbouw. U werkt uw woning verder af volgens de plaatselijke gewoontes en met lokaal personeel.

Systeembouwbedrijven eisen altijd grote delen van de betaling vooraf. Doen jullie dat ook?
Ja, maar tegenover elke voorafbetaling zetten we een bankgarantie.

Vragen over bouwen met hout

Hoe kan hout brandveilig zijn?
In Frankrijk zijn er veel meer houten structuren in de industriebouw omdat … de brandnormen er strenger zijn. Hout is nu eenmaal beter bestand tegen hoge temperaturen dan staal of beton. Bij brand blijft een huis in kruislaaghout veel langer stabiel. Een stalen of betonnen constructie kan in één klap instorten. Bij massief hout gebeurt dat veel geleidelijker.